Briketai

Medžio pjuvenų briketai, tai ekologiškai švarus kietas kuras gaminamas iš ąžuolo, juodalksnio ar maišytų (spygliuočių su lapuočių) medžių pjuvenų puikiai tinkantis visiems kieto kuro katilams ir židiniams. Medžio pjuvenos yra džiovinamos ir tik tada suspaudžiamos dideliu slėgiu nenaudojant jokių cheminių priemaišų ir rišamųjų medžiagų, taip suformuojami briketai.

Pjuvenų briketai gaminami RUF firmos presu. Per mėnesį pagaminame iki 1000 tonų briketų.

Mūsų gaminami medžio pjuvenų briketai – plytos formos.

  • Svoris: 0.85 kg.
  • Išmatavimai: 60x90x150 mm.
  • Drėgnumas (Wd): 5-9 %
  • Peleningumas (AS): 0,5 %
  • Sudeginimo šiluma (darbinė viršutinė) 4402,4 kcal/kg
  • Sudeginimo šiluma (darbinė žemutinė) 4072,7 kcal/kg

Fasuotė: polietileniniuose maišeliuose po 10 kg, briketų kiekis maišelyje 12 vnt.
Ant paletės sukrauta: 96 maišeliai – 960 kg

 

Daugiau informacijos apie briketus

Pjuvenų briketai – nauja kuro rūšis ir dar neužimanti kuro rinkoje tokių pozicijų kaip malkos ar anglys. Tačiau dažniausiai tai vyksta tiesiog dėl nežinojimo, nes briketai turi daugybę pranašumų prieš kitas kuro rūšis.

Kas yra briketai?
Medžio briketai tai stačiakampio formos iš pjuvenų pagaminti blokai. Jie skirti kūrenimui kieto kuro katiluose, židiniuose, krosnyse.

Briketai ar malkos?

Dažniausiai galvojama, kad malkos geresnis pasirinkimas, nes tiesiog įprasta kūrenti jomis. Tačiau dėmesį reiktų atkreipti į daug kitų kriterijų. Norint, kad kūrenimas būtų maksimaliai efektyvus kuras privalo būti sausas. Jei kūrensite drėgnas malkas, jos degs prastai, dalį šilumos prarasite džiovinimui. Dėl šlapių dūmų susidaro daugiau kondensato, suodžiai ir pelenai labiau limpa prie kamino sienelių, o kondensato rūgštys kenkia kaminui ir pačiam katilui. Tad reiktų pirkti sausas malkas. Kadangi dažniausiai parduodamos malkos būna drėgnos, reikia jas džiovinti. Džiovinimas trunka apie du metus. Be to reikia turėti sausą patalpą jų džiovinimui. Išskiriamas šilumos kiekis priklauso nuo medienos drėgnumo ir medienos rūšies. Pagal kaitrumą mediena skirstoma į kelias grupes. Labai kaitrios medienos grupei priskiriamas ąžuolas bei beržas, kaitrios medienos grupei priskiriamas uosis, alksnis bei pušis, o eglė priklauso vidutinio kaitrumo medienos grupei.

Taigi pirmas pjuvenų briketų privalumas – jie parduodami sausi ir jų nereikia džiovinti. Antras privalumas – jų nereikia skaldyti. Malkas reikia skaldyti, džiovinti. pjuvenų briketai gaminami universalūs, nedidelio dydžio, kad tiktu bet kokiam katilui. Dėl to nereikia papildomai dirbti. Briketai patogiau ir sandėliuojami. Kadangi jie pakuojami į stačiakampius polietileno maišelius patogu juos sandėliuoti ir jie užima mažai vietos, nes susideda lygiai vienas ant kito, nepalikdami oro tarpų.

Briketų privalumai

  • Briketai neskleidžia specifinio kvapo
  • Gerai pagaminti briketai nedulka.
  • Briketai ekologiškesni už malkas. Kūrenant briketus lieka kelis kartus mažiau pelenų nei kūrenant malkas. Jei briketai kokybiški, po tonos briketų sudeginimo lieka tik apie 200 gramų pelenų.
  • Briketai sausi, todėl gerai dega, išskiria daug mažiau dūmų, mažiau kemšasi kaminas ir pats katilas.
  • Malkos būna sunkesnės nei briketai, be to malkų tonos kaina ir taip didesnė nei pjuvenų.
  • Briketų nereikia skaldyti.
  • Briketus lengviau sandėliuoti.
  • Briketai supakuoti į polietileninius maišelius, todėl švarus jų nešimas, pečiaus įkūrimas.
  • Kai deginami briketai išsiskiria keliasdešimt kartų mažiau sieros nei deginant malkas.

Koks katilas tinkamas briketams?
Briketais galima kūrenti visus kietojo kuro katilus. Briketų kūrenimas prailgins katilo tarnavimo laiką. Kadangi briketai yra sausi tai degdami neišskiria rūgštaus kondensato gadinančio dūmtraukį ir kamino sieneles.

Kuo rizikuojate pirkdami prastos kokybės briketus?

Prasti briketai dažniausiai būna dėl nepakankamo suspaudimo, nekokybiškų ir gerai neišdžiovintų žaliavų, taip pat briketų gamyboje negali būti naudojama klijų ar kitų priemaišų.


1. Dėl nepakankamo suspaudimo ir pjuvenų per didelio drėgnumo briketai gali trupėti. Briketai gaminami juos presuojant ir išsiskiriant ligninui. Tad dėl nepakankamo suspaudimo briketai gali būti trapūs, pradėti dulkėti. Dėl prasto suspaudimo briketai suyra ir suprastėja, pagreitėja degimas, nesusidaro anglys.

2. Jei gaminant briketus naudojamos prastos žaliavos arba yra daug priemaišų, briketai skleis blogą kvapą, bus nekaloringi, bus daug dūmų, liks daugiau pelenų.

3. Jei briketai gaminami iš šlapių žaliavų jie prastai degs, byrės. Taip gali nutikti ir dėl prasto briketų sandėliavimo. Jei jie sandėliuojami drėgnoje patalpoje jie gali tiesiog prisigerti drėgmės.